Toplumdaki farklı anlayışları ve bölgesel adetleri bütünleyen, herkese karşı ortak ögeler meydana getiren değerlere temel değerler adı verilir. Mesela; bir toplumu birleştiren değerlere örnek olarak; vatan, ülkü, bayrak, bağımsızlık gibi değerler verilebilir. Bir ülke topraklarında hayat süren tüm insanlar mutlaka ortak belli duygular etrafında buluşurlar.
Yüzyıllar süresince aynı toprağı paylaşan insanlar; aynı geçmişi, inancı, yurdu, bayrağı, dili ve marşı paylaşır. Tüm bu ortak ögeler insanlar arasındaki farklılıkları yok eder.
Toplumsal olarak mutlu günlerde bu temel değerler büyük önem taşır. Bir ülkenin temel değerleri, onun en kıymetli varlığıdır. Bu nedenle her toplum kendi değerlerimize sahip çıkmalı ve yozlaşmaması için birlik olmalıdır.
Vatan ve ülkü birliği; Toplumu oluşturan, onu bir arada tutan temel değerlerin başında gelir. Milletin yaşamı vatanın bağımsızlığına bağlıdır. Vatan, bir milletin özgürlüğünün timsalidir.
Bayrak Ve İstiklal Marşı; Toplumu birleştiren temel değerlerden biri bayrak ve İstiklâl Marşı’dır. Bayrak; aynı topraklar üzerinde birlikte, dayanışma içerisinde yaşayan bir toplumun varlığını, egemenliğini ve bağımsızlığını temsil eder. İstiklal Marşı ise; ülkemizden düşmanların atılmasını ve yeni egemen, bağımsız bir ülke olmasını belirtmek için yazılmıştır.